BARCELONA

Antoni Gaudi

Data nasterii: 25 iunie 1852
Locul nasterii: Riudoms, langa Reus, Catalonia
Nationalitate: spaniol

Numele complet al faimosului arhitect este Antoni Placid Gaudí i Cornet. Gaudi a avut un succes rasunator datorita curajului de a aborda un stil unic, diferit de tot ceea ce era apreciat la vremea accea, datorita imaginatiei si creativitatii de care a dat dovada. Gaudi a creat un intreg stil original, stil care impresioneaza si azi.

Tanar fiind, Gaudi l-a avut ca mentor pe Eugène Viollet-le-Duc, ajungand astfel sa creeze modele gotice impresionante. Din punct de vedere financiar, arhitectul a fost sustinut de Eusebi Güell, un um bogat si important la vremea aceea caruia Gaudi i-a dedicat o creatie a lui, renumitul Palau Güell.

Antoni Gaudi s-a nascut intr-un sat situat la 4 kilometri de Reus, provincia Tarragona, intr-o familie cu patru copii, el fiind al cincilea si ultimul copil al lui Francesc Gaudí i Serra si al Antòniei Cornet i Bertran. Tatal lui Gaudi era de meserie arămar, ceea ce i-a influentat traiectoria profesionala. Arhitectul sustine ca a descoperit sensul spatiului in atelierul tatalui sau, prin tevile ondulate pe care le manevra parintele sau. Inca din copilarie, Gaudi a fost diagnosticat cu reumatist, ceea ce l-a impiedicat sa se joace cu ceilalti copii. Latura pozitiva a fost aceeac ca, aceasta imobilitate la care era condamnat, l-a impins catre o dezvoltare mai accentuata a simtului observatiei si ia creat prilejiul de a se concentra pe frumusetea naturii, principala sursa de inspiratie a lui Gaudi. La varsta de 11 ani (1863-1864), Gaudi a intrat la colegiul les Escoles Píes (Pious School) din Reus. Din acest moment cresterea lui intelectuala cunoaste o evolutie semnificativa, evidentiata de bunele rezultate pe care le are la geometrie. In 1868 Gaudi se muta la Barcelona pentru a studia arhitectura. In timp ce studia arhitectura, Gaudi a participat si la cursuri de filozofie, istorie, economie si estetica, deoarece, in opinia lui, diferitele stiluri arhitecturale nu depind de estetica, ci de contextul social si politic al vremii. Antoni Gaudi nu a fost un student eminent, insa a fost suficient de bun astfel incat sa obtina cunostintele elementare in arhitectura.

Principalele capodopere ale arhitectului

La Sagrada Familia

Parc Guell

Casa Mila

Citate ale lui Antoni Gaudi

• Originalitate inseamna intoarcerea la origini.
• Arhitectura este aranjament de lumina, pe cand sculptura este joc de lumina.
• Creatia continua fara incetare prin intermediul omului.
• Cei care cerceteaza legile naturii ca suport pentru operele lor, colaboreaza cu Creatorul.

Cunoscut pentru buna sa intelegere a strusturii si pentru decoratiile pe baza de culoare, lumina, sculptura, munca lui Antoni Gaudi ramane subiectul investigatiilor, apreciata fiind de oameni din intreaga lumea.

Travel smart!